27.7.

     Aamulla puoli kuuden aikaan alkoi kova vesisade, joka jatkui kahdeksaan saakka. Tästä voi päätellä, että seitsemään suunniteltu herätys kyllä siirtyi. Kahdeksan maissa aloimme pakkailla ja vedimme laiskuuttamme mysliä ilman kiisseliä. Liikkelle lähdettyämme selvisi, ettei se luulemamme lähde ollutkaan vielä se oikea lähde, mutta ei se oikea lähdekään kaksinen ollut.


Tuoddar-Kaldojärven itäpuolella.


Lähdimme liikkeelle 9:30 ja vesisade jatkui puolille päivin. Aksonjunnin kaakkoispuolella osuimme mönkijä/maastoautouralle. Retkeilykartasta kyseistä uraa ei löytynyt, joten emme olleet arvanneet, että kyseinen ura olisi tullut suoraan tunturien yli Kuorboaivin ja Nihkavaddan kautta Puksajärveltä.

Klikkaa tästä suurempi kuva
Poroja - jos niitä näin pienestä kuvasta erottaa. Klikkaa kuvaa nähdäksesi suurempi kuva.


Ruokatauko Kaldoaivilla.Kahden maissa pidettiin syömätauko. Juuri kun aloimme taukoilla, alkoi vesisade uudelleen. No, pystytimme ulkoteltan ja jatkoimme ruuanlaittoa siellä. Yllättäen huomasimme, että kännykässä oli kenttää ja lähetimmekin heti muutamat viestit. Ruuan päälle vedimme nokoset ja yllättäen taivas rupesi selkenemään ja lopulta aurinko tupsahti esiin. Käytimme tilaisuuden hyväksemme ja levitimme vaatteemme kuivumaan. Vaellusfiilikset kohosivat maisemien myötä heti potenssiin sata.

     Auringon plussat:
           - maisema paranee
           - vaatteet kuivuu

     miinukset
           - tuuli tyyntyy
           - önniäiset ilmestyvät
           - hiki ja jano
Viestejä erämaasta.
Maisemaa lounaaseen.


Sellaista nyppylää ei Lapista varmaan löydy, jonka päälle ei olisi tehty kivikasaa. Kyseessä on vanha saamelaistapa - tunturin ylittäjän piti heittää yksi kivi lisää kasaan. Kasojen alimmat kivet saattavat olla aseteltu useita satoja vuosia sitten. Ja niin - jerrykanisterit olivat täynnä bensaa.


Vessailu voi ujolle olla välillä hankalaa, kun näkyvyys on joka suuntaan vähintään 15 km.
Maisemaa kaakkoon.


Alla-Kaldoaivilta pohjoiseen. Taustalla Uhtsib-Kaldoaivi. joka joissakin kartassa on nimellä Guottetoaivi.


Isäntä ite.Mainion sään vuoksi taukomme venyi aina kuuteen asti, jonka jälkeen tepsuttelimme vielä pari tuntia ja viisi kilometriä noin kolmisen kilometriä Alla-Kaldoaivin pohjoispuolella olevan pienen lammen rannalle. Yhteensä päivän aikana ehkä 15 km. Perillä noin 20:00. Pystytimme teltan ja pykäsimme nuotion. Mahtavaa!

Paras fiilis tuli ehdottomasti kuitenkin siitä ajatuksesta, että voi olla hyvinkin mahdollista, ettei 10-20 kilometrin säteellä ole ketään muita ihmisiä. Ja jos onkin, ei niistä saa mitään havaintoa. Tunturin laelta katsellessa tuntuu hassulta, että Helsingissä silmän näkemän alueella olisi helposti vähintään puoli miljoonaa ihmistä. Täällä vain kaksi. Eläköön erämaa!Etusivu

Ammarnäs
Hammastunturi
Kaldoaivi 3
Kaldoaivi 2
Kaldoaivi 1
Muotkatunturit 2
Muotkatunturit 1
Paistunturit 3
Paistunturit 2
Paistunturit 1
Ukk-puisto