Hyvin pian oman vaellusharrastuksen alettua mielenkiinto suuntautui reitittömille erämaa-alueille, joissa hyvällä tuurilla ei koko vaelluksen aikana törmää muihin kulkijoihin. Merkityistä vaellusreiteistä löytyy taatusti yllin kyllin tietoa, mutta reitittömistä seuduista ei koskaan tarpeeksi. Näillä sivuilla kerron enimmäkseen sellaisista vaelluksista, jotka ovat suuntautuneet reitittömään maastoon. Jätän siis Kevot, Haltit, Saariselät ym. selostamatta.
     Olen itse saanut hyviä ideoita toisten vaelluskokemuksista, ja toivonkin, että joku hyötyisi vastavuoroisesti näistä sivuista.

     Tekstit perustuvat suurilta osin paikan päällä kirjoitettuihin matkapäiväkirjoihin. Joitain juttuja on editoitu pois ja joitain hyödyllisiä tarkennuksia on laitettu tilalle.
     Vuosi 2008 oli ensimmäinen, jolloin päätin vähentää painoa jättämällä useamman kilon painoisen järjestelmäkameran pois ja ottaa tilalle kevyen digipokkarin. Painoa säästyi, mutta näin jälkikäteen huomaa, että kuvien laatu, värisävyt, kontrastit ym. oli diakuvissa aivan eri luokkaa. Varsinkin sateisissa ja sumuisissa olosuhteissa digikuviin ei sävyjä meinaa tarttua. Toisaalta takana on kallis ja hidas kehitys- ja kehystysprosessi.     Oma vaellusurani alkoi isän kanssa 10-vuotiaana Kevolla. Kevo oli myös "aikuisikäni" ensimmäinen Lapinvaellus, joka piti käydä kokemassa uudestaan heti ajokortin saatuani. Nuornamiesnä sitä piti vaelluksella tärkeimpänä sitä, että matka taittui ja sitä oli paljon. Kävelyvauhti oli kova ja kilometrejä piti kertyä.

     Kun sitten kymmenen vuoden tauon jälkeen ja kovia vieroitusoireita kärsittyäni pääsimme taas vuonna 2007 tunturiin, oli jutun juoni vaihtunut. Nyt tärkeintä on päästä tunturiin nauttimaan autiudesta, yksinäisyydestä, hiljaisuudesta ja avarista maisemista. Matkanteko on leppoisaa ja siihen kuuluu ehdottomasti kunnon ruokalevot!! Myös alkuaikojen asketismi on vaihtunut suoranaiseen herkutteluun luonnon helmassa. Nuorena sitä piti epäpyhänä karkkien ym. herkkujen kantamisen vaelluksille. Ruokaa oli oltava vain hengenpitimiksi.Etusivu

Ammarnäs
Hammastunturi
Kaldoaivi 3
Kaldoaivi 2
Kaldoaivi 1
Muotkatunturit 2
Muotkatunturit 1
Paistunturit 3
Paistunturit 2
Paistunturit 1
Ukk-puisto