Vaelluksen ajankohdaksi ei löytynyt oikein muuta yhteistä sopivaa aikaa kuin lokakuu. Tietäen ajankohdan säiden häilyvyyden, päätimme valita sellaisen paikan, jossa jokainen yöpyminen olisi tarvittaessa mahdollista järjestää kämpässä. Sää tuntureilla kun lokakuussa voi olla mitä tahansa. Valintamme osui UKK-puistoon, jota muuten olisimme kyllä vältelleet viimeiseen asti. Haluamme vaelluksiltamme ennen kaikkea rauhaa ja eristäytyneisyyttä ja Suomen ehkä vilkkaimmat "erämaat" ovat Karhunkierros ja UKK-puisto. UKK-puiston kävijämäärästä kertonee jotain se, että laskin ja arvioin Anterin kämpän vieraskirjan perusteella noin 600 kävijää touko-lokakuulle. Ja Anterin kämppä nyt ei sijainniltaan ole ihan kaikista keskeisin.

Ajelimme illaksi Suomujoen rantaan Aittajärvelle puiston pohjoisreunalle. Myöhäisen vaellusajan haittapuolia on lyhyt valoisa aika - seitsemältä on jo pimeää ja suurin ongelma onkin ajan kuluttaminen iltaisin.14.10.

     Kello soi aamulla kuudelta, jolloin oli vielä pilkkopimeää. Tunsimme itsemme petetyiksi, kun oli luvattu, että aamulla valkenee.

No, valkeni se lopulta joskus kahdeksan aikoihin. Ysiltä pääsimme matkaan. Kävi sitten niin, että olimme taas niin jälkiviisauden lähteillä kuin vain voi. Olimme päättäneet kävellä Porttikoskelle Sarviojan sijaan, jottei tarvitsisi kahlata heti ensimmäisenä päivänä. Tämä tavoite murskaantui jo 200 metrin kävelyn jälkeen, kun olimme pakotetut kahlaamaan sellaisen parimetrisen puron yli. Eli ehkä sittenkin olisi kannattanut uhrautua kahlaamaan jo heti tänään Suomujoen yli. Olisimme jo nyt siellä missä olemme vasta huomenna, mutta käyhän tämä näinkin


Suomu-jokea.


Porttikosken silta.

Kahden maissa olimme Porttikosken sillalla ja kolmen aikaan olimme saaneet leiripaikan valittua ja teltan pystytettyä.

Välillä tihuutteli sellaisia minuutin sadekuuroja. Lämpötila on +2 astetta. Nyt sitten odotellaan pimeää, koska kirjoittamattoman säännön takia ei saa mennä nukkumaan ennen pimeää, eli noin klo 18:a. Matkaa kertyi noin 10 km.

Maisema on vähän erilaista kuin mitä on totuttu näkemään. Tavallaan vähän yksitoikkoista kävellä koko päivä jokivartta pitkin, vaikka on tämä Inarin männikkö omalla tavallaan varsin erämaista, mutta ei siitäkään jaksa koko päivää innostua. Aina välillä kuitenkin. Porttikoski oli ihan hieno.


Porttikoskea.

Kun satelee ja kaikkialla on märkää, ei voi oikein iltanuotiota pitää, ja senpä vuoksi ajan kuluttaminen on työlästä. Ei viitsi päiväuniakaan oikein nukkua, kun kuitenkin pitäisi yöllä saada menemään vähintään se 9-10 tuntia. Pimeää on 13 - 14 tuntia vuorokaudesta.

Lämpötila on ehkä noussut noin viiteen asteeseen.


15.10.

     Kuudelta herätys ja melkein saman tien ylös. Lämpötila +3 astetta. Selkä ei kyllä pysty enempään kuin 7-8 tuntia makuuta telttapatjalla. Liikkeellä olimme 8:20. Kipusimme Peurapään pohjoisreunan yli Sotavaaran ojalle tähtäimenä silta. Sotavaaran oja oli hienoa seutua sillalle saakka, sitten se vähän tylsääntyi.


Sotavaaran ojaa.


Sotavaaran ojan sillalla oli hienot kalliot.

Sillan luona leipätaukoa pitäessämme alkoi sadella lunta. Lumisade yltyi kun pidimme leipätaukoa kymmenen aikoihin. Lumi jäi jo maahankin. Saatiin siis lumisade, mutta menetettiin maisemat. Kaarnepään reunan ylöskipuamiseen meni 25 minuuttia, 1 km ja 100m ja mitään ei nähty.


Lumi valkoisti maiseman. Tämä polkuu kiemurtaa Kaarnepään reunaa.


Syksyistä Sarvijokea.

Aika märäksi se kastelee tuo lumisadekin - onneksi oli Sarvijoen kämppä. Sinne saavuimme kolmelta. Pystytimme teltan ja siirryimme sisätiloihin lämmittämään mökkiä ja kuivattamaan kamppeita.


Sarvijoen kämppä.

Niin kivalta kuin se lumi näyttääkin, niin täytyy todeta, että se on tavallaan ehkä jopa pahempi kuin vesisade kastelemaan. Maahan jää kasa litimärkää sosetta ja telttakin peittyy soosiin. Olisi tietysti ehkä eri asia, jos olisi reilummin pakkasta. Nyt sitä on juuri ja juuri yksi aste. Mutta kyllä kämppäily tekee tästä hommasta tosi paljon helpompaa. Olisi taas ihan eri homma ollut mönkiä telttaan likomärissä vaatteissa, jotka aamulla olisivat olleet edelleen yhtä likomärkiä mutta lisäksi jääkylmiä. Nyt on ehkä kenkiä lukuun ottamatta kaikki taas kuivaa aamuksi. Huomisen suunnitelma on vielä auki - kaikki riippuu aamun säästä ja kävelykunnosta. (11,4km)


Sami tunnelmoi Sarvijoen kämpän idyllissä. Kämpällä ei ollut muita.


Etusivu

Ammarnäs
Hammastunturi
Kaldoaivi 3
Kaldoaivi 2
Kaldoaivi 1
Muotkatunturit 2
Muotkatunturit 1
Paistunturit 3
Paistunturit 2
Paistunturit 1
Ukk-puisto